Ανήκει στον νομό Φωκίδας, βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο,  υπέστη 3 μεγάλες καταστροφές και τουλάχιστον 7 λεηλατήσεις, φημίζεται για την γραφικότητά του και τον 19ο αιώνα άνηκε στις 5 πόλεις της Ελλάδας με τα περισσότερα πλοία. Όλα αυτά αναφέρονται στην παραθαλάσσια κατοικημένη περιοχή του Γαλαξιδίου (ή Γαλαξιδείου) . Ένα μέρος γεμάτο ιστορία, όμορφες ψαροταβέρνες, τοπικά μαγαζιά και souvenir shop.

Γαλαξίδι, καλοκαίρι
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Επίσης διαθέτει μία από τις καλύτερες δημόσιες τουριστικές σχολές της Ελλάδας, η οποία πριν αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως σχολή ναυτικών. Η διαδρομή ως την τουριστική σχολή είναι άκρως μαγευτική. Το πεζοδρόμιο που υπάρχει στην άκρη του δρόμου προς  την σχολή, έχει  θέα από την μία πλευρά την θάλασσα και από την άλλη τον δασάκι του Γαλαξιδίου και ελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες και ντόπιους για ένα πρωινό περπάτημα.

Εξίσου σημαντικός είναι ο διαγωνισμός της  Γαλαξιδιώτικης κουζίνας που διοργανώνεται από την διεύθυνση της σχολής με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προιόντων. Μαθητές της σχολής και σύλλογοι των γύρων περιοχών επισκέπτονται το μέρος για αυτήν την εκδήλωση και αξιότιμοι σεφ από όλη την Ελλάδα κρίνουν τα πιάτα των διαγωνιζόμενων.

Γαλαξίδι, pretty dose
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Το Γαλαξίδι διαθέτει ένα λαογραφικό και ένα ναυτικό μουσείο γεμάτο ιστορία και πολιτισμό. Είναι και τα δύο εξαιρετικά και αξίζει να τα επισκεφθείς. Στο ένα συναντάς στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και στο άλλο στοιχεία της τοπικής ιστορίας.  Μπορείς να τα επισκεφθείς τις πρωινές ώρες και να απολαύσεις την διαδρομή στα σοκάκια του Γαλαξιδίου. Ειδικότερα, η διαδρομή προς το λαογραφικό μουσείο συνοδεύεται από τα λεγόμενα φούξια φυτά τις μπουκαμβίλιες, καθώς και τα γραφικά σπίτια παλιών καπεταναίων με το ονοματεπώνυμό τους γραμμένο σε ειδική πλάκα.

ταξίδι, γραφικό μέρος
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Οι ψαροταβέρνες του είναι όλες εξαιρετικές με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την πρωινή ψαριά των  ψαράδων. Επιπλέον διαθέτει καφετέριες στο λιμάνι με θέα το απέραντο γαλάζιο και τα αραγμένα σκάφη ή καταμαράν, αλλά και ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά τοπικά γλυκά όπως το ραβανί με ρύζι.

Τα ξενοδοχεία του Γαλαξιδίου έχουν τον δικό τους χαρακτήρα με κλασσική διακόσμηση και με  Γαλαξιδιώτικα στοιχεία. Οι κάτοικοι και τα ξενοδοχεία φιλοξενούν τον περισσότερο κόσμο την περίοδο του αλευρομουτζουρέματος, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα. Ένα έθιμο που γινόταν τα παλιά χρόνια και το ενστερνίστηκαν οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες από τους κατοίκους της Σικελίας.

Γαλαξίδι, γραφικό μέρος, ταξίδι
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Η περιοχή του Γαλαξιδίου διαθέτει αρκετά αξιοθέατα για να επισκεφθείς όπως το διατηρητέο μνημείο  ‘Παρθεναγωγείο Γαλαξιδίου‘, το οποίο κατασκευάστηκε το 1880 και λειτούργησε έως το 1929. Απο τότε λειτουργεί ως θέατρο ώσπου το 1949 η οικογένεια Κολομπούρου αποφάσισε να το αγοράσει και μετά από κάποια χρόνια να το δωρίσει στην κοινότητα του Γαλαξιδίου. Σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό μνημείο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Γενικά όλο το χωριό έχει αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την εξωτερική όψη των κτιρίων. Απαγορεύεται να τοποθετηθούν εξώφυλλα παραθύρου εκτός από ξύλο αλλά και να χτιστούν πολυκατοικίες αλλάζοντας την αρχιτεκτονική του μέρους. Πολλά σπίτια – αρχοντικά διαθέτουν στα ταβάνια τους ζωγραφιές από Ιταλούς ζωγράφους.

Με μια πρώτη ματιά το βλέμμα σου πέφτει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Ένας ιερός ο οποίος χτίστηκε το 1900 με έξοδα των κατοίκων της περιοχής και έχει Βυζαντινό ρυθμό. Είναι ο πολιούχος του Γαλαξιδίου και τις βραδυνές ώρες η φωταγώγηση της εκκλησίας, του λιμανιού, της πλατείας «Μανουσάκια» και της διαδρομής δίπλα από το δασάκι, κάνουν το τοπίο μαγικό.

Αξίζει να το επισκεφθείς και να γνωρίσεις από κοντά τους κατοίκους, να γευτείς τα νόστιμα θαλασσινά και ψάρια της περιοχής αλλά και να ανακαλύψεις την ιστορία μέσα από τα μουσεία του. Μπορείς να βρεις ξενοδοχεία ή ξενώνες για την διαμονή σου  εδώ.

Συντάκτης: Aθανασία Σκόνδρα

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: