Β12: Ποιες οι τροφές-πηγές πρόσληψής της

Β12: Ποιες οι τροφές-πηγές πρόσληψής της

Η βιταμίνη Β12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12:
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  •  Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • Χλωμό δέρμα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης
  • Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
  • Απώλεια όρασης
  • Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά.

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την υγεία μας:

  • Προστατεύει ενάντια στις καρδιακές παθήσεις.
  • Προστατεύει και επιδιορθώνει το DNA, μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καθυστερεί τη γήρανση.
  • Προστατεύει από την Άνοια και την Γνωστική Παρακμή. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που οδηγούν τον οργανισμό στην μείωση της ικανότητας μεταβολισμού των νευρομεταβιβαστών.
  • Προστασία από το Αλτσχάιμερ. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12 και Φολικό Οξύ μπορούν να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
  • Ενέργεια και Αντοχή. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αδυναμία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β12:

Θαλασσινά:

  • Τα θαλασσινά, όπως τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα καβούρια, οι γαρίδες, τα μύδια, περιέχουν σε υψηλή ποσότητα την πολύτιμη αυτή βιταμίνη, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Η αμέσως επόμενη κατηγορία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός, αλλά και ο… ταπεινός μπακαλιάρος.

Εάν τα αγοράσετε κονσερβοποιημένα, φροντίστε να τα ξεπλύνετε καλά πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθεί το υπερβολικό αλάτι.

Ζωικές τροφές:

  • Το αρνί, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το συκώτι αλλά και τα παράγωγά του, όπως είναι τα λουκάνικα, το πατέ από συκωτάκια κότας, εκτός από τη θρεπτική τους αξία, περιέχουν σε υψηλές τιμές βιταμίνη Β12. Μία μόνο φέτα από συκώτι 81 gr περιέχει 67.3 mcg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.
    Μια μερίδα 85 gr κόκκινου κρέατος διαθέτει στον οργανισμό 5.1 mcg από τη βιταμίνη Β12.
  • Τα γαλακτοκομικά
    Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζει το γιαούρτι, το αγελαδινό γάλα και το κίτρινο τυρί.
    Ενδεικτικά:
    Ένα γιαούρτι (245 gr) περιέχει 1.2 mcg βιταμίνη Β12.
    Μια μερίδα τυρί (Ελβετικό) έχει 3.3 mcg βιταμίνη Β12.
  • Τέλος, και τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Β12, καθώς ένα μόνο αυγό έχει 2.0 mcg βιταμίνη Β12.

Συντάκτης:Σωτηρία Κεσόγλου,διατροφολόγος
Aρχισυνταξία&Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη