Στις μέρες μας η προστασία του πλανήτη και η ανακύκλωση αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας και η βιομηχανία της μόδας διαθέτει το δικό της οικολογικό αποτύπωμα. Κάθε χρόνο δημιουργούνται πολλές νέες συλλογές και τάσεις που τις ακολουθούμε χωρίς να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η συμπεριφορά στον πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η βιομηχανία της ένδυσης να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε σχέση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την βιωσιμότητα στη μόδα καθώς θεωρούν ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων. Ωστόσο, ο καθένας μας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα ρούχα του και με τη μόδα. Υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν συνεχώς καινούργια ρούχα και τα φοράνε μια φορά, αυτοί που επενδύουν σε ρούχα που τα φορούν για πολλά χρόνια και αυτοί που επιλέγουν second-hand ρούχα.

Όλοι μας διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, όμως υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα που θα την χαιρόμαστε για χρόνια. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείς επί του θέματος της βιωσιμότητας και να επιλέξεις συνειδητά να βελτιώσεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες. Η βιώσιμη μόδα δεν είναι κάποιο trend, αλλά ανάγκη.

Κάνε έρευνα αγοράς. Μπορεί πολύ λίγα brands να είναι 100% βιώσιμα, ένας μεγάλος αριθμός όμως έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Stella McCartney η οποία από το 2001 με τις συλλογές της έχει αποδείξει ότι υψηλή ραπτική και “πράσινη” μόδα μπορούν να πάνε μαζί. Ακόμη και κολοσσοί όπως η H&M και η ZARA έχουν λανσάρει αντίστοιχες sustainable συλλογές.

Ακολούθησε τον κανόνα #30wears που είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να φορέσεις το ίδιο ρούχο 30 φορές! Πολλές φίλες μου με ρωτούν για αυτό τον κανόνα και είναι πολύ απλό να τον εφαρμόσεις. Την επόμενη φορά που θα βγεις λοιπόν για ψώνια και θα δεις κομμάτια που θα σου αρέσουν σκέψου το εξής: “Θα το φορέσω 30 φορές; Μπορώ να το συνδυάσω με 30 διαφορετικούς τρόπους;” Αν η απάντηση είναι “όχι”, τότε μάλλον δεν το χρειάζεσαι και έτσι γλυτώνεις από τις παρορμητικές αγορές. Εφαρμόζοντας τον συγκεκριμένο κανόνα θα προστατεύσεις το πορτοφόλι σου και τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται η ντουλάπα σου να ξεχειλίζει από ρούχα!

Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου. Δες ποια ρούχα σου αρέσουν, ποια φοράς και ποια δεν χρειάζεσαι. Μπορείς να μεταποιήσεις τα κομμάτια που σου αρέσουν αλλά πλέον δεν εφαρμόζουν καλά επάνω σου. Όσα δεν θέλεις, μπορείς να τα ανακυκλώσεις ή να τα δωρίσεις σε συλλόγους που τα προσφέρουν σε οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αγόρασε χρησιμοποιημένα ρούχα. Αντίστοιχα μπορείς να αγοράσεις second hand ρούχα. Ακόμα και αν εκείνα δεν προέρχονται από ηθικά brands, αγοράζοντας ένα ρούχο από δεύτερο χέρι μειώνεις το οικολογικό αποτύπωμα. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για το περιβάλλον. Σε τέτοια μαγαζιά, μπορείς να βρεις διαμάντια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Δες τα ρούχα που έχεις στη ντουλάπα σου με πιο δημιουργικό τρόπο. Σίγουρα έχεις αρκετά ρούχα και δεν χρειάζεται συνεχώς να αγοράζεις καινούρια. Βρες νέους τρόπους να τα συνδυάζεις και επιτέλους φόρεσε όσα κομμάτια έχεις αγοράσει και δεν τα έχεις βάλει ποτέ.

Είναι η εποχή να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να σκεφτούμε ποια είναι αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη μας. Η δημιουργία μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας είναι επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας.

Συντάκτης: Μαρία Σιαφάκα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency