Σίγουρα έχεις παρατηρήσει την αλλαγή στο χρώμα των δοντιών σου όταν καταναλώνεις το αγαπημένο σου κόκκινο κρασί ή το καφεδάκι σου. Ωστόσο την αλλαγή αυτή στο χρώμα των δοντιών μας την προκαλούν και άλλες
τροφές ή ροφήματα.

Οι ‘λεκέδες’ στην επιφάνεια των δοντιών μας δημιουργούνται από τα χρωμογόνα που περιέχουν ορισμένες τροφές και ροφήματα, κυρίως από εκείνα που έχουν έντονο χρώμα. Στην πρόσληψη των χρωμογόνων ουσιών συμβάλλει καθοριστικά η οξύτητα των τροφών και ροφημάτων. Η οξύτητα διαβρώνει την επιφάνεια της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα πορώδες ‘έδαφος’ και έτσι γίνεται εύκολη η δέσμευση χρωστικών από τα δόντια μας.

Ποιες είναι, λοιπόν, εκείνες οι τροφές και τα ροφήματα που ‘λεκιάζουν’ το τόσο ποθητό λευκό των δοντιών μας;

  •  Κόκκινο κρασί

Ότι μπορεί να λεκιάσει το τραπεζομάντηλό μας μπορεί και να χρωματίσει τα δόντια μας. Έτσι και το κόκκινο κρασί λόγω των πλούσιων τανινών που περιέχει μπορεί να χρωματίσει δυσάρεστα τα δόντια μας καθώς οι χρωστικές του δεσμεύονται από τις ρωγμές των δοντιών μας.

 

  •  Τσάι και καφές

Παρόλο που και τα δύο αποτελούν εξαιρετικό ρόφημα προσφέροντας οφέλη στον οργανισμό μας, δεν θεωρούνται τόσο ωφέλιμα και για το χρώμα των δοντιών μας. Ιδιαίτερα το μαύρο τσάι που είναι πλούσιο σε τανίνες. Λιγότερα χρωμογόνα φαίνεται να έχουν το πράσινο και λευκό τσάι. Ένα καλό tip για να αποφύγεις τον έντονο χρωματισμό των δοντιών σου από αυτά τα ροφήματα είναι να προσθέσεις λίγο γάλα.

  •  Αναψυκτικά και energy drinks

Έχουμε τονίσει και παλαιότερα τις αρνητικές τους συνέπειες στην στοματική αλλά και την γενικότερη υγεία μας. Ωστόσο οι αρνητικές τους επιπτώσεις επεκτείνονται και στον χρωματισμό των δοντιών μας. Τόσο λόγω
της οξύτητας τους όσο και λόγω των πολλών χρωστικών που περιέχουν αποτελούν συνήθεις ύποπτους για το ‘λέκιασμα’ των δοντιών μας.

  • Φρούτα και φρουτοχυμοί

Όσο και αν τα θέλουμε στην καθημερινή διατροφή μας, τα φρούτα και οι χυμοί τους με σκούρο χρώμα όπως είναι τα μούρα, τα μύρτιλα, τα κεράσια κ.α., αφήνουν ‘λεκέδες’ στο λευκό των δοντιών μας.

  • Σάλτσες

Για πολλούς αποτελούν απαραίτητη προσθήκη για να ενισχύσουν την γεύση του γευματός τους. Όμως όσο και αν μας αρέσουν, κόκκινες σάλτσες με βάση την ντομάτα, σάλτσες από κάρυ και σόγια προκαλούν έντονους λεκέδες στο χαμόγελό μας.

  •  Γλυκά και καραμέλες

Γλυκίσματα, γλειφιτζούρια και καραμέλες είναι πλούσια σε χρωστικές. Εξάλλου όσοι τα προτιμούν συχνά γνωρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα που παίρνει η γλώσσα τους μετά από την κατανάλωση τους. Αν, ωστόσο, δεν είσαι από εκείνους που δεν τα αποχωρίζονται δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για τον χρωματισμό που προκαλούν. Βούρτσισε τα δόντια σου, κάνε συχνά καθαρισμό, πίνε πολύ νερό και θα αποφύγεις τον δυσάρεστο χρωματισμό που προκαλούν οι τροφές και τα ροφήματα που αναφέραμε.

Και μην ξεχνάς να ξεκινάς την μέρα σου με ένα πλατύ χαμόγελο!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάστορα, Χειρουργός Οδοντίατρος,
Aρχισυνταξία & Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Xριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: