Πολλές ήταν οι δολοφονικές επιδημίες και πανδημίες που έπληξαν ολόκληρο τον πλανήτη με εκατομμύρια θανάτους από π. Χ μέχρι και σήμερα δοκιμάζοντας τις ανθρώπινες υποδομές και αντοχές. Όμως τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτές και ποιες είναι;

Παρακάτω, λοιπόν, θα αναφερθούμε στις φονικές πανδημίες που κόστισαν τις ζωές ανθρώπων απ’ όλη την υφήλιο και στιγμάτισαν την ανθρωπότητα την περίοδο που εμφανίστηκαν.

Μπορεί το θέμα μας να ακούγεται λίγο μακάβριο, όμως αν εντρυφήσουμε σε βάθος και αναλογιστούμε τις μετέπειτα εξελίξεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο αλλά και την μετέπειτα πορεία σε κάθε περίπτωση, τότε ίσως προβούμε μεμονωμένα και σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα ενώ ταυτόχρονα θα μάθουμε και πληροφορίες που πιθανόν δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες!

Κάνοντας λοιπόν, μία αναδρομή στα παλιά και μέσα από πληροφορίες που κατέγραψαν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, η ιστορία τους ξεκινάει με την πανδημία της «Πανώλης του Ιουστιανού», το 543 μ. Χ, η οποία έπληξε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη προκαλώντας τον θάνατο 25.000.000 ανθρώπων με χαρακτηριστικό τη νέκρωση των πάνω άκρων, δηλαδή των χεριών.

Πολλά χρόνια μετά, το 1348 εξαπλώθηκε η πανδημία του «Μαύρου Θανάτου» που έληξε το 1353.  Πιθανώς προκλήθηκε από εντεροβακτήριο και αποδείχθηκε πως ήταν δίμορφη, δηλαδή βουβωνική ή σηψαιμική και πνευμονική.  25.000.000 ήταν μόνο τα θύματα της Ευρώπης, ενώ ακόμη εισέβαλε στην Ασία και στην Βόρειο Αφρική με μη υπολογίσιμο αριθμό θανάτων.

Στη συνέχεια, τον 15ο – 17ο αιώνα εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε η γνωστή «Φονική Ευλογία» , μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από 2 στελέχη ιών, τα Variolamajor και minor.  Χαρακτηριστικά αυτής, ήταν τα ερυθηματώδη εξανθήματα και οι φουσκάλες γεμάτες υγρό.  Η θνησιμότητα ηταν αρκετά αυξημένη με τα ποσοστά να εκτοξεύονται στο 30-35%.

Η περίοδος που ακολούθησε  δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς από το 1817 μέχρι και το 1823 ξέσπασαν 7 πανδημίες Χολέρας. Λέγεται ότι προήλθε από την Ινδία ή την Ασία, από ένα εντεροβακτήριο που βρισκόταν στον νερό, το γάλα ή την τροφή από μολυσμένα συστήματα ύδρευσης και αποχετεύσεις. Τα συμπτώματα που προκαλούσε ήταν έντονες διάρροιες, κοιλιακούς μυϊκούς σπασμούς, ναυτίες, εμετούς και τα θύματα που άφησε ήταν περίπου 100.000-130.000.

Μία πανδημία που προήλθε πιθανότατα από την άπω Ανατολή το 1918 και μεταδόθηκε από τα πτηνά στον άνθρωπο και έπειτα από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν η «Ισπανική Γρίπη», το  γνωστό Η1Ν1.

Το 1ο κρούσμα ήταν στην Γαλλία, έπειτα Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α, Γερμανία, Νότιο Αφρική και Νέα Ζηλανδία. Προσέβαλε πάνω από 500.000.000 ανθρώπους από τους οποίους οι 50.000.0000 με 100.000.000 αποτέλεσαν θύμα της. Η «Ασιατική Γρίπη», το Η2Ν2 εξόντωσε περίπου 2.000.000 ανθρώπους, ενώ 50 χρόνια μετά την «Ισπανική Γρίπη», το 1968, έκανε την εμφάνιση της η «Γρίπη του Χονγκ Κονγκ», το Η3Ν2, που χαρακτηριζόμενη ως πιο ήπια από τις άλλες πήρε μαζί της 1.000.0000 ανθρώπους.

Λίγα χρόνια μετά, και πιο συγκεκριμένα το 1981 εμφανίστηκε ο ιός HIV, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας AIDS, δηλαδή το λεγόμενο σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, το οποίο είναι ένα κυρίως σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, που καταγράφηκε κυρίως σε χώρες της Αφρικής και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 36.000.000 ανθρώπων. Είναι μία ασθένεια που υπάρχει ακόμα και σήμερα, διότι δεν έχει βρεθεί η θεραπεία της!

Και ας περάσουμε πλέον στον 21ο  αιώνα και συγκεκριμένα στις αρχές του.Ένα σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, μία ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS το 2002-2003, ένας από τους 7 κορονοιούς, εμφάνισε 34.800 κρούσματα από τα οποία 774 άνθρωποι πέθαναν.Πολλά ερωτήματα σχετικά την «Γρίπη των Χοίρων» που ξέσπασε από το ΜΕΞΙΚΟ και όχι από την Κίνα όπως οι περισσότερες, η οποία έμελε να προσβάλει 60,8 εκατομμύρια ανθρώπους από τους οποίους πέθαναν 18.500.

Ακόμη, ο πρόσφατος «Ιός Έμπολα», (2014-1016), ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο θεωρείται ότι προέρχεται από ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική ή πιθήκων και η μετάδοση γίνεται μέσα από τα υγρά ή το αίμα τους. Οι νεκροί ήταν 11.325.

Φτάνοντας στο σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε  στον κορονοϊό! Ο SARS-CoV-2 ή αλλιώς COVID-19 που μας δοκιμάζει τους τελευταίους μήνες, που έχει αλλάξει τους ρυθμούς της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας, χωρίς να γνωρίζουμε με πόσους νεκρούς θα κλείσει τον κύκλο του,  προήλθε από την Γιουχάν της Κίνας με πιθανή μετάδοση από νυχτερίδα η φίδι και προσβάλλει κυρίως το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με την στενή επαφή, και από τα σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος.

Τα κρούσματα όπως και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά κάτι που προφανώς δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αναστήλωση του ηθικού μας..Όλα αυτά βέβαια, μας ακούγονται πολύ γνώριμα καθότι όλοι μας έχουμε ενημερωθεί και προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα προκειμένου να κατευνάσουμε ή έστω να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού αυτού, με την χώρα μας να μην αγγίζει τα εξωφρενικά ποσοστά θνησιμότητας των υπόλοιπων πληγέντων χωρών και κάτι το οποίο μας κάνει να ξανασκεφτόμαστε θετικά και πάλι.

Η υπομονή που δείξαμε είναι δεδομένη όπως δεδομένη θα πρέπει να είναι και η θέληση και αισιοδοξία για την ζωή, καθώς όλοι μας  τηρώντας τα μέτρα προστασίας και  κρατώντας ασφαλείς τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, αποτελούμε αρωγό προκειμένου να εξ έλθουμε άμεσα από όλη αυτή την κατάσταση. Εξάλλου, η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα αποτελούν πρωτογενή συστατικά ενός επιτυχημένου αποτελέσματος!

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη, τελειόφοιτη Φαρμακευτικής,

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: