Η Ατζέρ Ιχτιάρ είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ξάνθη. Έχει σπουδάσει Κοινωνικές Επιστήμες στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολείται με την ποίηση έχοντας την δική της συλλογή. Παρακάτω παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Pretty Dose μιλώντας για την ποίηση και τι ρόλο παίζει στην δική της ζωή.

Ατζέρ, ποιήτρια, συνέντευξη
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Ατζέρ
 • Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε να γράφετε ποιήματα;

Η ανάγκη μου να εκφράσω όλα εκείνα που δεν μπορούσα να πω, με το δικό μου τρόπο.

 • Ποιος ποιητής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ο Κώστας Καρυωτάκης, ένας από τους πιο αξιόλογους ποιητές της εποχής – γενιάς του. Δεν με έμπνευσε μόνο η στάση του (πολιτική, κοινωνική) αλλά πολύ περισσότερο η περιγραφή όλων εκείνων που τον απασχολούσαν σε λίγους στίχους των ποιημάτων του. Tόσα λίγα όσο να είναι κατανοητά ακόμα και σε αυτόν που δεν ήταν «μορφωμένος» και με πολλά πτυχία. Αυτό το βαθύ συναίσθημα σε συνδυασμό με τις εικόνες, ήχους που σου προσφέρει μέσα από την ποίησή του είναι λες και σου δίνει την δυνατότητα να μεταφερθείς στην εποχή εκείνη που επικρατούσαν όλα εκείνα τα γεγονότα.

 • Tί περιλαμβάνει η δική σας συλλογή;

Περιλαμβάνει όλα εκείνα που με απασχολούν, με θλίβουν και με κάνουν να χαίρομαι. Δηλαδή ευτυχία, αγάπη, ενασχόληση με την πολιτική. Με λίγα λόγια, όλα εκείνα που με επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα της ζωή μου.

 • Όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ναι. Όχι μόνο η καραντίνα αλλά γενικότερα όλα αυτά που συμβαίνουν που είναι πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους μας.

 • Tί είναι για εσάς ποίηση;

Ποίηση, για μένα είναι συναισθήματα. Εξάλλου αυτό είναι που «γεννά» η λογοτεχνία κάτι που σπανίζει θα λέγαμε από την σημερινή εποχή. Ξέρετε, ζούμε σε μια κοινωνία της γνώσης  και της πληροφορίας, εννοώ πως η τεχνολογία έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωή μας το οποίο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Αυτό που θέλω να πω είναι πως λίγοι είναι εκείνοι που θα ασχοληθούν στον ελεύθερό τους χρόνο με την λογοτεχνία, πόσο μάλλον οι νέοι. Λίγοι είναι εκείνοι που θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους προς τον άλλον. Ποίηση είναι η δυνατότητα να έρθεις στην θέση του αλλουνού, να μπορείς να αποτυπώσεις όλα εκείνα που σε βασανίζουν σε ένα κομμάτι χαρτί, ποίηση είναι η ικανότητα να παραδεχτούμε πράγματα που δεν μπορέσαμε να τα εκφράσουμε, είναι η ικανότητα να τα πούμε όλα εκείνα μπροστά όχι σε ένα μόνο άτομο αλλά σε πολλούς (σε εκείνους που μας διαβάζουν).

 • Όπως γνωρίζουμε έχετε σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες. Πόσο έχουν συμβάλλει οι κοινωνικές επιστήμες στην έμπνευσή σας για την ποίηση;

Το αντίθετο ισχύει, διότι η κοινωνία είναι εκείνη που «γεννά» την ποίηση. Βέβαια η «παντρειά» των σπουδών μου μαζί με την ποίηση με
βοήθησε κυρίως – όχι μόνο – να εκφράζομαι καλύτερα αλλά και να βελτιώνομαι πιο γρήγορα.

 • Tί είναι αυτό που χαρακτηρίζει όλους τους ποιητές;

 Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.  Όχι ότι δεν θέλω αλλά δεν είμαι η ειδική για να κρίνω όλους τους ποιητές. Έπειτα, πρέπει να γνωρίζουμε σε ποια εποχή και γενιά ποιητών αναφερόμαστε.

 • Mπορεί η τέχνη να βοηθήσει τους ανθρώπους και να τους εξελίξει;

Βεβαίως μπορεί να τους βοηθήσει και να τους εξελίξει. Η τέχνη πολλές φορές λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο, αν όχι για όλους τότε σίγουρα για τους περισσότερους ανθρώπους.

συνέντευξη, Ατζέρ
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Ατζέρ
 • Πιστεύετε ότι υπάρχει εξέλιξη της ποίησης; Είναι διαφορετική η παλιά με την σύγχρονη;

 Ναι. Σαφώς και υπάρχει εξέλιξη της ποίησης. Για παράδειγμα, η γενιά του 30′ έως το 70′ εξέφραζαν κυρίως το συναισθηματικό κομμάτι με ομοιοκαταληξία στα ποιήματά τους. Ενώ από το 80′ έως τις μέρες μας εκφράζονται με πιο ελεύθερους στίχους και δίνοντας έμφαση όχι στο συναισθηματικό αλλά κυρίως στα κοινωνικοπολιτικά και ενίοτε στα ερωτικά ζητήματα της εποχής μας. Βέβαια υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη σύγχρονη ποίηση, επειδή  η κοινωνία μας εξελίσσεται διαρκώς. Έτσι και η ποίηση διαμορφώνεται συνεχώς.

 • Ποια η άποψή σας για τις λέξεις; Μπορεί μια λέξη να εκφράσει όσα νιώθουμε;

Οι λέξεις είναι ένα μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής κατασκευής των ανθρώπων για να επικοινωνούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με λαούς κλπ. Όπως λέει και η παροιμία η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα τσακίζει έτσι και οι λέξεις. Άλλοτε μας πληγώνουν και άλλοτε μας αγγίζουν την καρδιά. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση που βρισκόμαστε και τα συναισθήματα που κουβαλάμε. Κάποιες φορές μία λέξη είναι αρκετή για να περιγράψουν αυτά που νοιώθουμε και άλλοτε πάλι όχι.

 • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να καταφέρω να κάνω διδακτορικό. Θέλω να γνωρίσω το επάγγελμα μου κάποια στιγμή, όπως πολλοί νέοι. Και φυσικά να συνεχίσω να γράφω ποιήματα.

 

συνέντευξη, ποιήτρια, Ατζέρ
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Ατζέρ

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ατζέρ Ιχτιάρ!

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο με την συλλογή της Ατζέρ εδώ.

 

Επιμέλεια & Σύνταξη συνέντευξης: Aθανασία Σκόνδρα

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: