wedding

Σίγουρα και εσύ ονειρεύεσαι ένα ρομαντικό γάμο και παίζουν ρόλο πολλά για σένα! Από τι ώρα θα γίνει- είναι συμβολικό- ποια θα είναι η ημερομηνία γιατί πρέπει να είναι τυχερή μέρα, αν το νυφικό το εγκρίνει το μισό σόι αλλιώς το κακό μάτι καραδοκεί και πολλά άλλα ώστε να έχει το ζευγάρι αιώνια ευτυχία και αγάπη. Εγώ πάλι βρήκα μερικά ασυνήθιστα και διασκεδαστικά έθιμα που ακολουθούν κάποιοι λαοί. Με κάποια θα γελάσεις, με άλλα θα εντυπωσιαστείς και με άλλα θα ευχαριστείς τον θεό που γεννήθηκες -ή μεγάλωσες- στην Ελλάδα!

 

Στη Γαλλία υπάρχει ένα πολύ διασκεδαστικό έθιμο που το ακολουθούν κάποιοι ακόμα και σήμερα! Οι εύθυμοι Γάλλοι οργανώνουν μια καντάδα- όσο πιο φωναχτά και δυνατά γίνεται- με την συνοδεία κατσαρολικών και ότι άλλο μπορεί να βγάλει δυνατό ήχο, στο σπίτι των νεόνυμφων. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Charivari και έχει τις ρίζες της από τον Μεσαίωνα, ο θόρυβος και το πολύ δυνατό ασυνάρτητο τραγούδι λένε ότι χρησιμεύουν για να διώξουν το κακό μάτι και τις κακές δυνάμεις.

 

Στην Ινδία η νύφη φοράει το δαχτυλίδι στο… πόδι! Γενικά οι γυναίκες εκεί φοράνε άπειρα κοσμήματα που το καθένα συμβολίζει την κατάσταση της καθεμιάς ανάλογα με το χρώμα, το βάρος, το μέγεθος και το μέρος που το φοράνε. Επειδή συχνά κυκλοφορούν ξυπόλητες το στόλισμα των ποδιών  και των αστραγάλων τους είναι το ίδιο με το να φοράμε εμείς βραχιόλια και δαχτυλίδια! Η στιγμή που ανταλλάζουν τις βέρες τους οι νεόνυμφοι και που ο γαμπρός βάζει την ασημένια βέρα στο αριστερό δάχτυλο του ποδιού της νύφης, είναι ένα σκηνικό που η δυτική συνείδηση δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει και το θεωρεί περίεργο.

indian

 

Σε ορισμένα μέρη της Μαλαισίας  υπάρχει ένα πραγματικά δύσκολα κατανοήσιμο έθιμο. Μέλη της κοινότητας Tidong δεν επιτρέπουν στους νεόνυμφους να πάνε τουαλέτα για τρία- μετά τον γάμο- μερόνυχτα γιατί αυτό θα τους προκαλέσει δυστυχία. Οι νεόνυμφοι μετά τον γάμο προσπαθούν όσο μπορούν να αποφύγουν την κατανάλωση πολλών φαγητών και υγρών έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρατηθούν και να μην πάνε…τουαλέτα!

tidong

 

Στην Πολωνία αντί να δωρίσεις φάκελο με λεφτά, σε κάποιους γάμους ακολουθούν το πατροπαράδοτο έθιμο, την “αγορά χορού”. Ο γαμπρός φοράει ένα πορτοφόλι στο οποίο μαζεύει τα λεφτά, τα οποία του χαρίζουν οι καλεσμένοι, και που τους προσφέρει έναν χορό με την νύφη ενώ στο τέλος ο γαμπρός έχει ένα γεμάτο πορτοφόλι και παίρνει την νύφη σπίτι του αποδεικνύοντας σε όλους ότι αγόρασε τους χορούς τους αλλά -συμβολικά πάντα-  είναι ικανός να αναλάβει τις ευθύνες του ως σύζυγος.

 

Σε κάποια μέρη της Ινδίας πιστεύουν ότι σε όποιο κοριτσάκι χαλάσει και μαυρίσει κάποιο δόντι της θα της συμβεί κάτι πολύ κακό -όπως πως θα την φάει μια τίγρης και πολύ σύντομα, γιατί την ακολουθούν κακά πνεύματα- άρα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να φύγουν οι κατάρες και το κακό μάτι από πάνω της, πρέπει να νυμφευθεί κάποιο ζώο! Συνήθως γίνεται μία χαρούμενη ψεύτικη γαμήλια τελετή, στην οποία διώχνουν τα κακά πνεύματα ώστε όταν μεγαλώσει το κορίτσι να μπορέσει να παντρευτεί κανονικά.

 

Στη Νότιο Κορέα ο γαμπρός την νύχτα πριν το γάμο περνάει λίγο δύσκολα! Οι φίλοι του τον δένουν και τον κρεμάνε ανάποδα και μετά τον χτυπάνε στα γυμνά του πόδια με…ψάρια! Αυτή η “λειτουργία” γίνεται για να δυναμώσει τον γαμπρό για την πρώτη νύχτα του γάμου!

 

Συντάκτης: Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος

 

 

Milena Abramovic

Καλώς όρισες στο άρθρο μου! Είμαι η Μιλένα και είμαι καλά -έτσι πιστεύω δηλαδή-. Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και το σημαντικότερο μαμά! Στο PrettyDose θα διαβάσεις όλα τα άρθρα μου που είναι ποικίλης ύλης φτιαγμένα και γραμμένα με μεράκι!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency