Η Ζίννια είναι ένα ετήσιο ποώδη φυτό, πολύ ανθεκτικό, ευπροσάρμοστο και καλλωπιστικό, το οποίο κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα από το μακρινό Μεξικό. Η βοτανική του ονομασία είναι Zinnia Elegans και υπάρχουν ποικίλα είδη στο εμπόριο. Η ανθοφορία του ξεκινάει από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλά σε κάποιες περιοχές μέχρι και Οκτώβριο. Tο ύψος του κυμαίνεται στα 30-80 εκατοστά, ενώ σε άλλες ποικιλίες φτάνει το ένα μέτρο, και διαθέτει  μεγάλη πολλαπλότητα των ανθέων στο χρώμα, αλλά και στο σχήμα τους.

Η Ζίννια έχει όρθια ανάπτυξη και υπό κανονικές συνθήκες έχει πλούσια βλάστηση, μήκος 8 εκατοστών, μεσαίου μεγέθους, μερικά έχουν αστεροειδές σχήμα, διότι ανήκουν στην κατηγορία  των Compositae, ενώ άλλα έχουν σφαιρικό σχήμα . Τα χρώματα τους είναι εντυπωσιακά και ποικίλλουν αναλόγως με το είδος τους, στην κατηγορία Compositae η διάμετρος είναι στα 4-10 εκατοστά, ενώ σε άλλα είδη έως 20. Θα έλεγε κανείς ότι, οι Ζίνιες και η ξηρασία δεν έχουν καλές σχέσεις, μιας και το φυτό αυτό λατρεύει τα ηλιόλουστα μέρη, με επαρκείς ποσότητες νερού κυρίως Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Κατάλληλα εδάφη για το φυτό είναι αυτά με καλά στραγγιζόμενο χώμα, και γεμάτο σε οργανική ύλη.

Ακόμα το θαυμαστό αυτό φυτό, πολλαπλασιάζεται με το σπόρο στα μέσα της άνοιξης, είτε με απευθείας σπορά στον κήπο, είτε  με σπορά σε σπορείο και μεταφύτευση μικρού μεγέθους φυταρίων στις τελικές θέσεις και ο χρόνος από τη σπορά μέχρι την άνθηση είναι 6 – 10 εβδομάδες. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι είναι ένα υπερευαίσθητο φυτό  σε ασθένειες, γι’ αυτό πρέπει να αφαιρούνται τα μαραμένα άνθη και να τηρούνται, οι κατάλληλες τακτικές  , ώστε να αποφύγουμε την νόσο του φυτού. Η νόσος του φυτού αρχίζει, όταν πλέον τα φύλλα μαραίνονται, και σιγά σιγά χάνουν την ζωηρότητά τους. Η πιο κοινή μυκητισιακή μόλυνση είναι το Ωίδιο. Το Ωίδιο εμφανίζει λευκό χνούδι στην επιφάνεια του παλαιού ή νέου φυλλώματος του άνθους, και τα μολυσμένα φύλλα πέφτουν νωρίτερα από τα υγιή, ένας άλλος εχθρός του φυτού, που προσβάλλει τη ζίννια , είναι τα έντομα, οι αφίδες, οι θρίπες και οι αλευρώδεις.

Τέλος, αν θέλετε να καλλωπίσετε τον κήπο σας, μπορείτε να τοποθετήσετε τις ζίνιες σε υπέροχα παρτέρια, ζαρντινιέρες και ανθώνες φυτεμένα μαζί με άλλα ποώδη φυτά, μιας και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι εκπληκτικό, λόγω των φανταστικών χρωμάτων της.

Συντάκτης: Γεωργία Ρήγα

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: