Συχνά οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τις πτήσεις. Το κακό είναι πως επηρεάζουν τους επιβάτες με καθυστερήσεις και όχι με συχνή ενημέρωση για τη πορεία του προβλήματος. Το λιγότερο είναι ο εκνευρισμός και η καθυστέρηση άφιξης στον τόπο προορισμού. Το χειρότερο σενάριο είναι το να χάσεις μια επόμενη προγραμματιισμένη πτήση χωρίς δική σου υπαιτιότητα. Πες πως ζητάς αποζημίωση απο την εταιρεία. Ξέρεις να τη διεκδικείς; Σίγουρα να περιμένεις μια αμυντική στάση απο την όποια εταιρεία. Η προοπτική της αποζημίωσης, ακόμη και να έχετε τον νόμο με το μέρος σας, θα τη κάνει να βρεί δικαιολογίες να το αποφύγει.Ως σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες απορρίπτουν τουλάχιστον τα μισά αιτήματα με τη δικαιολογία των “εξαιρετικών περιπτώσεων”. Ας δούμε όμως πότε μπορεί να συμβεί και τι μπορείτε να κάνετε:
-
Ευρωπαϊκός κανονισμός EC 261:
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών EC 261 αναφέρει ότι εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι περιπτώσεις όπως οι απεργίες αεροδρομίου ή θέματα ασφαλείας. Γι’αυτά δεν ευθύνονται οι αεροπορικές άρα δεν μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση.
-Ακυρώσεις λόγω κορονοϊού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να δώσουν πρώτα και κύρια προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Μπορείτε να έχετε πλήρη επιστροφή του ποσού του εισιτηρίου σας ή κάποια εναλλακτική πτήση.
-Η αξίωση αποζημίωσης δε θεμελιώνεται όταν η αεροπορική εταιρεία σας ενημερώνει για την ακύρωση της πτήσης σας τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την πτήση.
-
Προβληματικές πτήσεις που είναι υπεύθυνες οι αεροπορικές εταιρείες:
- Απεργία προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας: Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες τους όταν ευθύνονται για προβληματικές πτήσεις. Ο επιβάτης μπορεί να ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση απεργίας του προσωπικού τους. Οι εταιρείες ευθύνονται για τις πράξεις του προσωπικού τους. Αν η πτήση σας καθυστερήσει, πρέπει να σας παρέχει το δικαίωμα φροντίδας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και όταν είναι απαραίτητο επικοινωνία και διαμονή.
- Ελλείψεις πληρώματος ή πιλότου: Αν η εταιρεία δεν έχει αρκετό προσωπικό για να καλύψει όλες τις πτήσεις της, είναι δική της ευθύνη. Αν το προσωπικό δεν έχει αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί, επίσης είναι δική της ευθύνη. Οι αεροπορικές ευθύνονται για οποιεσδήποτε διαταραχές.
- Τεχνικά θέματα: Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρές διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν πριν απο κάθε ταξίδι. Κάποιες φορές οι αεροπορικές ισχυρίζονται πως το τεχνικό θέμα είναι εκτός του δικού της ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να το εντοπίζει και να το διορθώνει στη διάρκεια των ελέγχων και της συντήρησης.
- Σε περιπτώσεις μακρών καθυστερήσεων, ματαιώσεων πτήσεων και άρνησης επιβίβασης, δικαιούστε αποζημίωση βάση του ευρωπαϊκού νόμου ΕΚ 261. Ανάλογα με τη κάθε περίπτωση η αποζημίωση μπορεί να φτάσει και 600 ευρώ για πάνω απο 3 ώρες καθυστέρηση.
-
Αν ο καιρός είναι κακός; Τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή;
Καμμία αεροπορική εταιρεία δεν ελέγχει τον καιρό. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, οι εταιρείες δεν δίνουν αποζημιώσεις λόγω καταστάσεων ανάγκης ή “ανωτέρας βίας”. Οι εταιρείες πρίν οποιαδήποτε πτήση γνωρίζουν για τον καιρό. Αν γνωρίζουν για τον άσχημο καιρό και δεν προετοιμάζονται κατάλληλα να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση, ίσως χρειαστεί να αποζημιώσουν τους επιβάτες. Αν άλλες αεροπορικές εκτελούν κανονικά τις πτήσεις τους, τότε πολύ πιθανό να υπάρξουν αποζημιώσεις.
-
Ποιες πληροφορίες να κρατήσω για να στηρίξω την απαίτηση μου προς την αεροπορική εταιρεία;
Για να έχετε τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να πάρετε την αποζημίωση θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε αυτά που λέτε.
- Κάθε έγγραφο σχετικό με τη πτήση αλλά και τις εναλλακτικές που σας πρότειναν θα πρέπει να είναι διαθέσιμο.
- Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια (e-tickets) και οι κάρτες επιβίβασης χρησιμεύουν ως αποδεικτικά.
- Ρωτάτε το πλήρωμα εδάφους γιατί καθυστέρησε η πτήση.
- Κρατάτε σημειώσεις για τη φύση του προβλήματος αλλά και τη πραγματική ώρας άφιξης στον προορισμό σας.
- Φωτογραφίες από τις οθόνες πληροφοριών αναχώρησης πτήσεων στο αεροδρόμιο είναι χρήσιμη για την υποβολή του αιτήματός σας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα των επιβατών αλλά και για αποζημιώσεις, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της AirHelp. Μπορείτε να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες αν μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση. Ακόμη, θα δείτε τις δικαιολογίες που προβάλλουν ώστε να φανεί πως δεν δικαιούστε αποζημίωση και πως να το αντιμετωπίσετε. Αν έχετε βιώσει τέτοιες περιπτώσεις, γράψτε μου στα σχόλια τις εμπειρίες σας.
Προφίλ

- Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.
Τελευταία Άρθρα
Eco2023.06.06Οικολογικές συνήθειες στη παραλία
Lifestyle2023.05.31Η Άνδρος εντυπωσιάζει τη Ρουμανία
Eco2023.05.30Συναγερμός θερμοκρασίας στη Σαγκάη
Lifestyle2023.05.24Τουρισμός για Όλους: Αίτηση στο gov.gr το 2023