Η Αγιάσος είναι κωμόπολη στη Λέσβο και θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η περιοχή διακρίνεται για τα υπέροχα ξυλογλυπτά της, δηλαδή σκαλιστά χειροποίητα έπιπλα. Οι Αγιασώτες κληρονόμησαν την ξυλογλυπτική από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και το πρώτο ξυλογλυπτό που φτιάχθηκε στην περιοχή ήταν το τέμπλο της εκκλησίας της Παναγίας τον 19ο αιώνα.

Ξυλογλυπτική

Η ξυλογλυπτική έκανε ξεχωριστή την Αγιάσο. Οι επιρροές από την Βυζαντινή περίοδο και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας βοήθησαν στην ανάπτυξη της ξυλοτεχνίας.

Σήμερα μπορείς να προμηθευτείς διάφορα ξυλογλυπτά από τον ξυλογλύπτη κ. Καμάρο Δημήτρη και δεν είναι λίγοι όσοι επιθυμούν ένα ξυλογλυπτό από τα χέρια του.

Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για την ξυλογλυπτική της Αγιάσου Λέσβου εδώ.

Μοναστήρι

Επίσης, η όμορφη κωμόπολη της Αγιάσου διαθέτει το μοναστήρι της Παναγίας της Αγιάσου και χτίστηκε με αφορμή την εικόνα που έφερε ένας μοναχός από την Ιερουσαλήμ.

Οι παλιοί προσκυνητές του μοναστηρίου έλεγαν την εικόνα Αγία Σιών και αργότερα η φράση παραποιήθηκε και η περιοχή ονομάστηκε Αγιάσος. Η πρόσβαση προς το μοναστήρι γίνεται περπατώντας το λόφο.

Αξιοθέατα Αγιάσου

Η Αγιάσος διαθέτει ένα λαογραφικό μουσείο γεμάτο όμορφα εκθέματα και χτισμένο από ξύλο καστανιάς με σαχνισίνι και πέτρα πελεκητή. Είναι ένα μουσείο ιδανικό για μικρούς και μεγάλους που αναζητούν να ανακαλύψουν περισσότερα για την όμορφη κωμόπολη της Λέσβου.

Προπολεμικά και μεταπολεμικά μηχανήματα, παλιά ηχητικά μηχανήματα όπως φωνόγραφους και γραμμόφωνα και πολλά άλλα όμορφα εκθέματα προσελκύουν ξένους και ντόπιους για μια επίσκεψη. Είναι επισκέψιμο από 01/07 έως 14/09 τις πρωινές και απογευματινές ώρες ενώ κατά την διάρκεια του χρόνου ανοίγει σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορείς να επισκεφθείς το site του μουσείου για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Καρναβάλι Αγιάσου

Οι απόκριες στην Αγιάσο είναι γεμάτες χρώματα, γλέντι, χαρά και πολύ κόσμο. Το πρώτο καρναβάλι στην Αγιάσο, σύμφωνα με την ιστορία, πραγματοποιήθηκε τον 19ο αιώνα με κύρια θέματα την μυθολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η σάτιρα είναι το κύριο στοιχείο του αγιασώτικου καρναβαλιού.

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα ήταν η πατινάδα κατά την οποία τα αγόρια του χωριού κυκλοφορούσαν στο χωριό και στα κουϊτούκια (=καφενεία) και τραγουδούσαν παλιά τραγούδια.

Στην σημερινή εποχή συνεχίζει να διατηρεί στοιχεία από την παλιά εποχή και τη μυθολογία και από το 1985 η Αγιάσος διαθέτει σύλλογο καρναβαλιού ο οποίος λέγεται ο Σάτυρος.

Αν επιθυμείς να μάθεις κι άλλα καρναβαλικά έθιμα της Αγιάσου πάτα κλικ εδώ.

 

Η Αγιάσος είναι ένας αρχαίος οικισμός με πολλές ιστορικές αναφορές και με μεγάλο πολιτισμικό υπόβαθρο. Επιπλέον το περιβάλλον και γενικά η φύση της Αγιάσου συγκαταλέγονται στην προστασία της Natura 2000, ενός ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας εδικών οικοτόπων και άλλων ειδών.

Μπορείς να την επισκεφθείς όλο τον χρόνο με αποκορύφωμα την άνοιξη και το καλοκαίρι που συλλέγει πολλούς λάτρεις του νησιού.

Συντάκτης: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency