Το αβοκάντο προέρχεται από ένα δέντρο γνωστό με την ονομασία βουτυρόδεντρο και πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου και αποτελεί συστατικό σε διάφορες συνταγές, αλλά καταναλώνεται και αυτούσιο από πολλούς «θαυμαστές» του. Αυτό το εξαιρετικό φρούτο με τη βουτυρώδη γεύση είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με έρευνες, έχει σημαντικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Το αβοκάντο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κακής-LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την καλή-HDL χοληστερόλη. Το κάλιο, το φολικό οξύ, τα μονοακόρεστα και Ω-3 λιπαρά, οι φυτοστερόλες και τέλος η βιταμίνη Ε που περιέχονται συμβάλλουν στην καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του αβοκάντο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος και καρδιακής νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, η βελτιστοποίηση των λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα είναι ο πρωταρχικός στόχος της φαρμακοθεραπείας και των παρεμβάσεων διατροφής σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα αβοκάντο είναι μια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) σε μια δίαιτα για τη μείωση της χοληστερόλης, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C) και να δημιουργήσουν ευεργετικά αποτελέσματα στο λιπιδαιμικό προφίλ των ατόμων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από πληθώρα ερευνητικών μελετών ότι δίαιτες με αυξημένη πρόσληψη αβοκάντο μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Την ανωτέρω διαπίστωση τεκμηριώνει και η κλινική μελέτη των Lopez Ledesma R, Frati Munari AC, (κλπ) με τίτλο: «Monounsaturated fattyacid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia», σύμφωνα με την οποία εκτιμήθηκε η επίδραση μιας δίαιτας με υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MFA) στα λιπίδια του ορού. Σε τριάντα (30) υγιείς ενήλικες εθελοντές, 15 επίσης άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία και 37 ενήλικες ασθενείς με ήπια υπερχοληστερολαιμία , μετρήθηκαν οι τιμές της ολικής χοληστερόλης ορού, της χοληστερόλης LDL, και των τριγλυκεριδίων πριν και μετά από μια περίοδο διατροφής 7 ημερών.

Σε υγιή άτομα που ακολούθησε την υψηλή διατροφή MFA, η μείωση της ολικής χοληστερόλης στο ορό κατά 16%, στα υπερχοληστερολαιμικά άτομα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης στον ορό (17%), της κακής -LDL-χοληστερόλης (22%) και των τριγλυκεριδίων (22%), επίσης οι τιμές των επιπέδων καλής – HDL-χοληστερόλης αυξήθηκαν (11%).

Στα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης σημειώνετε πως η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπίδια, και εμπλουτισμένη με αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει το προφίλ των λιπιδίων σε υγιείς και ιδιαίτερα σε ήπιους υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς, ακόμα και αν υπάρχει υπερτριγλυκεριδαιμία (συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία).

Τέλος, σε υγιή άτομα καθώς και σε ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για υπερχοληστερολαιμία η υποκατάσταση των διαιτητικών λιπών με αβοκάντο και η προσθήκη στην ελεύθερη διατροφή θα πρέπει να είναι η κύρια στρατηγική σύστασης.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

ΦΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εν ενεργεία μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία | M.Sc Public Health και Μετεκπαίδευση στην Αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων | Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Πηγή:http://www.nutritionbalance.eu/
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: