«Θα ξεκινήσω δίαιτα ελεύθερη γλουτένης…» είναι μια φράση που ακούμε συχνά τώρα τελευταία. Πρόκειται για νέα μόδα ή μήπως υπάρχουν και άνθρωποι που την έχουν πραγματικά ανάγκη; Το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από εντεροπάθεια λόγω δυσανεξίας στη γλουτένη, ή αλλιώς κοιλιοκάκη, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των πασχόντων που δεν έχει ακόμη διαγνωστεί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια χρόνια πάθηση κατά την οποία άτομα που καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του εντέρου, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η διάγνωση της κοιλιοκάκης, γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ή και με βιοψία του λεπτού εντέρου και μερικά από τα συμπτώματά που παρουσιάζονται είναι η διάρροια, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και η απώλεια βάρους. Επομένως, για τα άτομα αυτά ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία!

Τι είναι η γλουτένη και πού τη βρίσκουμε;
Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που περιέχει το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και βρίσκεται φυσικά σε προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά αλλά και το κέικ, τα μπισκότα κ.α. Επιπλέον, ίχνη της μπορεί να υπάρχουν και σε προϊόντα εμπορίου, όπως είναι οι σάλτσες και τα γλυκά. Τρόφιμα τα οποία είναι από τη φύση τους απαλλαγμένα από γλουτένη είναι το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το κρέας, το ψάρι, φρούτα και λαχανικά, όσπρια αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν;
Τι γίνεται όμως με τις τροφές που «απαγορεύεται» να καταναλωθούν; Η πληθώρα αυτών μπορεί να κάνει τη ζωή κάποιου που πάσχει από κοιλιοκάκη αρκετά πιο δύσκολη, καθώς είναι ελαττωμένο το φάσμα των επιλογών του. Τα νέα όμως είναι καλά! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, οι βιομηχανίες τροφίμων, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και τις περιορισμένες επιλογές που υπάρχουν, έχουν δημιουργήσει σειρές προϊόντων χωρίς γλουτένη. Τα προϊόντα αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο, το οποίο δηλώνει ότι μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα αυτά;
• Φρυγανιές χωρίς γλουτένη: μια επιλογή που μπορείτε να συνοδέψετε με τα γεύματα όλης της ημέρας. Από το πρωινό μαζί με μέλι και γάλα, σε ένα γρήγορο σνακ με λίγο τυρί και ένα φρούτο μέχρι το μεσημεριανό και το βραδινό, ως πηγή υδατανθράκων.
• Κράκερ από ρύζι και καλαμπόκι: αποτελούν μια εξαίρετη επιλογή εύκολων και γρήγορων σνακ για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
• Δημητριακά χωρίς γλουτένη: δημητριακά ρυζιού ή καλαμποκιού, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν άφοβα στο πρωινό αλλά και σε ένα ενδιάμεσο σνακ.
• Αλεύρι χωρίς γλουτένη: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παραγωγή ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.
• Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: ζυμαρικά από ρύζι ή καλαμπόκι, τα οποία αποτελούν συνοδευτική επιλογή στο μεσημεριανό ή και το βραδινό γεύμα.
• Μπισκότα χωρίς γλουτένη: ακόμα και για τους λάτρεις των γλυκών, υπάρχουν μπισκότα χωρίς γλουτένη, τα οποία εκτός από τη γλυκιά γεύση που προσφέρουν είναι και πηγή φυτικών ινών.

Τι να προσέξετε
Εσείς βρίσκεστε στο ποσοστό αυτό του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη; Διαβάστε καλά τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγετε και προσθέστε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, πάντα με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Σε αντίθετη περίπτωση μην αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Εκτός από το ότι πρόκειται για μια σημαντική φυτική πρωτεΐνη, δε θα θέλατε να χάσετε και όλα τα χρήσιμα, για τον οργανισμό, θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα της!

Συντάκτης: Σωτηρία Κεσόγλου, διατροφολόγος.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: