Lifestyle Ταξίδια

Έδεσσα: ανακάλυψε όλα όσα μπορείς να δεις στην πόλη του νερού !

Μοιραστέιτε το!

Έδεσσα… η πόλη του νερού

Η πόλη είναι φημισμένη για τους 12 καταρράκτες της, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος και πιο γνωστός είναι ο “Κάρανος”, που πήρε το όνομά του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο. Ο ίδιος, ίδρυσε την πόλη το 813 π.Χ.

Όταν η Έδεσσα δέχτηκε ένα σλαβικό κύμα, μετονομάστηκε σε “Βοδενά” (voda=νερό στα σλαβικά). Το όνομα αυτό ακολούθησε να υφίσταται έως το 1912 όπου η Έδεσσα ελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Από τότε η πόλη λέγεται πλέον «Έδεσσα».

Εκτός από τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές που μπορεί κανείς να θαυμάσει και θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, η Έδεσσα είναι ιδιαίτερα γνωστή για το καρναβάλι της, την ανθοέκθεση & τα Ανθεστήρια που πραγματοποιούνται τον Μάϊο, τον θερινό της κινηματογράφο, τις τοπικές της παραγωγές εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι αυτές των κερασιών, μήλων, ροδάκινων και ακτινιδίων και τα τοπικά προϊόντα της όπως γλυκά του κουταλιού, μέλι, τυρί “μπάτσο”, φέτα κ.α. .Σημαντικές παραγωγές φρούτων και προϊόντων και μάλιστα με εισαγωγές και εξαγωγές με μεγάλη επιτυχία λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους, γίνονται και από περίχωρα της Έδεσσας όπως τις Κερασιές, την Καρυδιά, την Αγία Φωτεινή, την Φλαμουριά, το Μάνδαλο, την Επισκοπή, το Άσπρο κ.α. .

Κοντά στην Έδεσσα, βρίσκονται και πολλοί αξιοσημείωτοι προορισμοί όπως τα Λουτρά Πόζαρ, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), το παραδοσιακό χωριό Άγιος Αθανάσιος, η λίμνη Βεγορίτιδα και η τεχνητή λίμνη του Άγρα.

Η αρχαία Έδεσσα, γνωστή ως “Λόγγος”, είναι ένας αξιοσημείωτος αρχαιολογικός χώρος. Τα παλαιότερα ευρήματα ανάγονται στην νεολιθική εποχή αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αριθμό από την εποχή του χαλκού και κυρίως την εποχή του σιδήρου. Η ακρόπολη της Έδεσσας ήταν από τα πιο ισχυρά κάστρα της Μακεδονίας, γνωστό ως το περίφημο «Θεοφρούρητο Κάστρο των Βοδενών», το οποίο όμως δεν σώζεται.

Η Έδεσσα είναι φημισμένη και για το Κανναβουργείο της, το οποίο ήταν από τα 4 μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Εκεί, κατασκευάζονταν σχοινιά και σπάγκοι από ινδική κάνναβη. Η πλήρης ακμή του εργοστασίου τοποθετείται στο χρονικό διάστημα 1928 – 1940, περίοδο κατά την οποία απασχολεί 150 εργάτες (κυρίως από την Έδεσσα). Ιδιαίτερα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου το συγκεκριμένο Κανναβουργείο κάλυπτε συνολικά τη ζήτηση υφασμάτων και σπάγκων σε όλη την Ελλάδα. Το 1952-1966 συνάντησε παρακμή, και παρά κάποιες προσπάθειες επαναλειτούργησής του, από το 2013 έως και σήμερα παραμένει μη ενεργό.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα & δραστηριότητες της Έδεσσας !

τα παρακάτω τοπία τα έχει φωτογραφίσει και επιμεληθεί εξ ολοκλήρου η Φένια Γιόντη

Το μαγευτικό πράσινο και υδάτινο τοπίο που στολίζει το μεγαλύτερο μέρος της Έδεσσας με αποκορύφωμα… τον καταρράκτη Κάρανο

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης Έδεσσας, είναι το πράσινο στοιχείο που υπάρχει σε ολόκληρη την πόλη, και φυσικά το στοιχείο του νερού το οποίο συναντάς συνεχώς μπροστά σου, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, το “αποκορύφωμα” αυτού του υδάτινου τοπίου είναι ο καταρράκτης Κάρανος ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα ! Οι καταρράκτες της Έδεσσας σχηματίστηκαν τον 14ο αιώνα έπειτα από κάποιο γεωλογικό ή καιρικό φαινόμενο. Αρχικά ο κύριος όγκος του νερού συγκροτούταν σε μια λεκάνη δυτικά της πόλης, όπου έπειτα από αυτό άρχισαν να διέρχονται μέσα την πόλη και να πέφτουν θεαματικά από τον βράχο της με συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά μικρά ποτάμια και παράλληλα να καταργηθεί η λίμνη απ’ όπου προήλθαν.

Η περιοχή του καταρράκτη χωρίζεται σε επίπεδα, κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει την ειδυλλιακή θέα από μακρινή απόστάση, έως και απόσταση αναπνοής, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμα και πίσω από τον καταρράκτη, όπου δημιουργείται ένα φοβερό θέαμα, σαν μια φυσική “κουρτίνα”  ! Το βράδυ, ο Κάρανος φωτίζεται και δημιουργείται ένα εξίσου μαγευτικό και παραμυθένιο τοπίο.

λήψη πίσω από τον καταρράκτη

Το σπήλαιο των καταρρακτών

Δίπλα ακριβώς από τον καταρράκτη και συγκεκριμένα στο δεύτερο πλάτωμα, βρίσκεται ένα σπήλαιο το οποίο ναι μεν είναι μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό. Το σπήλαιο περιέχει μία αίθουσα στο εσωτερικό στην οποία ο επισκέπτης στα αριστερά θα θαυμάσει τους πρωτογενής σταλακτίτες σε ποικιλία μεγεθών ,σχημάτων και χρωμάτων. Ακριβώς απέναντι οι σχηματισμοί διαφέρουν , ο επισκέπτης θα απολαύσει τους λεγόμενους εκκεντρίτες (σπάνιοι σχηματισμοί σε ακανόνιστες πορείες).

το υπέροχο πράσινο τοπίο της περιοχής των καταρρακτών

Το πάρκο των καταρρακτών

Κατά την διαδρομή προς τους καταρράκτες, το πρώτο πράγμα που συναντάμε είναι το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών. Εκεί, αξίζει ανεπιφύλακτα να απολαύσει κανείς καφέ, παγωτό, φαγητό ή γλυκό, καθώς στην περιοχή του πάρκου υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Μάλιστα, στο πάρκο των καταρρακτών ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του κυριολεκτικά δίπλα από τον Εδεσσαίο ποταμό.

Στην περιοχή του πάρκου των καταρρακτών, θα βρεις και μια μικρή αγορά από την οποία μπορείς να προμηθευτείς σουβενίρ, τοπικά προϊόντα αλλά και απολαυστικό παγωτό μηχανής !

Ιερό Παρεκκλήσιο Αναλήψεως του Σωτήρος

Στο πάρκο των καταρρακτών βρίσκεται και το Ιερό Παρεκκλήσιο Αναλήψεως του Σωτήρος, ένα μικρό παρεκκλήσι θα συναντήσεις κατά το πέρασμά σου από το πάρκο.

Μύλος

Στην περιοχή των καταρρακτών, σε εξωτερικό χώρο, βρίσκεται και ο μύλος Σαλαμπάση. Το νερό έπαιξε στο παρελθόν σημαντικό ρόλο για την πόλη της Έδεσσας, καθώς οι νερόμυλοι λειτουργούσαν με τη βοήθεια της υδραυλικής ενέργειας.

Η θέα του πάρκου, είναι επίσης μαγευτική και μάλιστα μπορεί κανείς να την απολαύσει μέσω ενός μικρού τηλεσκοπίου που είναι τοποθετημένο εκεί.

με 0,50 € μπορείτε να δείτε την θέα για 1 λεπτό

Σε διάφορα σημεία που πάρκου θα συναντήσετε και διάφορα σημεία σύγχρονης τέχνης με χρώμα και δημιουργικότητα !

Συνοικία Βαρόσι

Το άκρως γραφικό και ατμοσφαιρικό βαρόσι, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της πόλης. Ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη συνοικία που δημιουργήθηκε στην πόλη ως εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στο χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης.

Τα σπίτια και τα κτίριά του, πρόκειται για λαϊκές κατοικίες αλλά και κάποια αρχοντικά, χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, ενώ διακρίνονται για την χαρακτηριστική παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Διώροφα κτίσματα με προεξοχές, ανοιχτό καλυπτόμενο εξώστη και κεραμοσκεπή, εσωτερική αυλή και ημιυπαίθριους χώρους, τα λεγόμενα χαγιάτια, γύρω από αυτή.

Το γραφικό τοπίο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πολύχρωμα σπίτια, την όμορφη θέα και τα σοκάκια που υπάρχουν μέσα στο Βαρόσι μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη !

Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Βασιλείου με υπέροχη θέα στο πίσω μέρος του

Στο Βαρόσι βρίσκεται και το “Φρύδι”, και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Παρεκκλήσι Πέτρου και Παύλου και το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας. Εκεί, δημιουργείται ένα «μπαλκόνι», με θέα τον κάμπο κάτω από την Έδεσσα. Το σημείο έχει ένα μικρό αμφιθέατρο στο οποίο γίνονται ανά διαστήματα θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες & ομιλίες, και πάντα έχει πολύ κόσμο-ιδιαίτερα τα απογεύματα κάτι το οποίο δημιουργεί ένα ακόμα πιο όμορφο κλίμα.

η θέα της περιοχής “φρύδι”

Στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι βρίσκεται και η περιοχή Ψηλός Βράχος με καταπληκτική θέα τις χρωματιστές κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά ενώ υπάρχει πανοραμική θέα της Αρχαίας Πόλης (Λόγγος) και της Μονής της Αγ.Τριάδας.

Ακριβώς πάνω από τον Ψηλό Βράχο, βρίσκεται καφέ-μπαρ, μια ιδανική επιλογή για να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα.

Ο Ψηλός Βράχος

Συνεχίζοντας την διαδρομή από τον Ψηλό Βράχο, η πορεία οδηγεί στο “πάρκο των ερωτευμένων”, ένα δημιούργημα των τελευταίων χρόνων το οποίο έχει υπέροχη θέα και μεγάλη έκταση με πολλά σημεία για να κάτσεις να απολαύσεις την θέα. Είναι ένα γνωστό και πολυαγαπημένο στέκι από μικρούς και μεγάλους !

Η θέα από το “πάρκο των ερωτευμένων”

Κιουπρί

Η Βυζαντινή γέφυρα

Το πάρκο κιουπρί, είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Έδεσσας. Η μεγάλη του έκταση, η οποία είναι βυθισμένη στο πράσινο, αλλά και το στοιχείο του νερού περιμετρικά του πάρκου, το καθιστά ιδανικό για βόλτες ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το οποίο το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό, είναι μια πέτρινη τοξωτή γέφυρα που ξεπροβάλλει ακριβώς απέναντι από το πάρκο. Οι ντόπιοι, την αποκαλούν Βυζαντινή.

Πάρκο κιουπρί
Πάρκο κιουπρί

Το κέντρο της Έδεσσας

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο κέντρο της πόλης, το οποίο είναι πεζοδρομημένο & ιδανικό για βόλτες και γεμάτο αμέτρητες επιλογές μαγαζιών για καφέ, φαγητό, γλυκό και ποτό. Μάλιστα, μέσα στον πεζόδρομο, βρίσκονται και τα μικρά καταρρακτάκια της Έδεσσας. Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται το “στενό” στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, θαυμάζοντας παράλληλα την θέα.

Στο κέντρο της Έδεσσας, θα βρείτε και ενοικιαζόμενα ποδήλατα για τους λάτρεις της ποδηλασίας!

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η επίσημη ιστοσελίδα της Έδεσσας: http://www.edessacity.gr/

Μουσεία της πόλης: Λόγγος, Υπαίθριο μουσείο νερού, Ενυδρείο-ερπετάριοΟ Μύλος των πέντε αισθήσεων,  Μύλος των γεύσεων

 

 


Πηγή εικόνων: όλο το φωτογραφικό υλικό τραβήχτηκε από την Φένια Γιόντη

Σελίδα στο instagram: https://www.instagram.com/fenias_photography/

Πηγές πληροφοριών: 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6, Πηγή 7, Πηγή 8

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *